Two Early Post-Medieval Quays in North and North Western Periglis, St Agnes

Isles of Scilly

Local Area Google Map
Local Area OS Map

We don't have any photos of this monument yet.

Upload a photo

Tagged With

Post Medieval

Data Source

English Heritage

County Council (Unitary)

Isles Of Scilly

Parish

St Agnes

Parliamentary Constituency

St Ives

Grid Reference

SV876876 (87554, 8440)

WGS84 Coordinates

49.8938, -6.35124

Nearest Postcode

TR22 0PL

The nearest postcode is an aid to location, and does not necessarily reflect the actual address of the monument. Most scheduled monuments are not occupied buildings and have no postal address or postcode of their own. In rural and coastal areas, the nearest geocodable postal address may be several miles away.


Notes

An early post-medieval quay on the north of Periglis, a small bay on the north west coast of St Agnes in the south west of the Isles of Scilly. The quay projects into the north of the bay and shows multiple phases of construction and refurbishment. Its main arm extends over 30 metres south from the boulder bank behind the bay; its northern end merges into that bank as a broad ridge whose underlying structure is cloaked by recent wave-deposited rubble; as it rises from the shore to the south, its construction is revealed. It has a well-bedded boulder core with smaller rubble infilling gaps, faced on each side and the southern end by a wall of boulders mostly laid end-on to the wall face in rough courses. Part of the west facing has a possible original upper coping or later refurbishment course of smaller slabs than average, laid end-on and edge-down; no original surface is perceptible. This arm has a width of 3.5 metres, its facing rising to 1.5 metres on the east, 0.7 metres on the west, a difference due to the breakwater effect of the quay on deposition to each side. The main arm's facing extends to its southern end on both sides, but a westward extension was later added to this end, retaining the main arm's west facing across its base and giving the quay a reversed 'L'-shaped plan. The extension is 6.5 metres long, 3.25 metres wide and up to 1.7 metres high, built in the same manner as the main arm but with its facing employing a more regular choice of elongated slabs. The quay was built and maintained , along with Uncle Tom's Quay (see SV 80 NE 108), to offload the coal to fuel the light at the St Agnes lighthouse from its construction in 1680 until its conversion to oil-burning lamps in 1790. Scheduled.

English Heritage

User-Submitted Notes

We don't have any user-contributed notes about this monument yet. Do you know anything about it that you can tell us? Add your contribution here.


Share |