Icehouse with Associated Iceyard at Great Moreton Hall, 70m East of the Hall

Cheshire

Local Area Google Map
Local Area OS Map

We don't have any photos of this monument yet.

Upload a photo

Tagged With

Garden Wall
Post Medieval

Data Source

English Heritage

County Council (Unitary)

Cheshire East Council

Parish

Moreton cum Alcumlow

Parliamentary Constituency

Congleton

Grid Reference

SJ841841 (384051, 359502)

WGS84 Coordinates

53.1321, -2.2384

Nearest Postcode

CW12 4RY

The nearest postcode is an aid to location, and does not necessarily reflect the actual address of the monument. Most scheduled monuments are not occupied buildings and have no postal address or postcode of their own. In rural and coastal areas, the nearest geocodable postal address may be several miles away.


Notes

An icehouse and associated three storey tower located in the outbuildings of Great Moreton Hall (SJ 85 NW 17), together with an associated paved yard in which ice was made. The icehouse and tower are Listed Grade II. The buildings are of local Peak gritstone and were designed as part of the hall, having been built in 1841 by Edward Blore. The icehouse is a cylindrical chamber with a domed roof built of brick. Access was through an octagonal stone tower, with three floors. The tower had a sloping passage in the wall at the left hand side of the doorway, which is now secured by a metal door. The ice chamber is partly under a mound to the rear of the tower and partly under the old ground surface. The tower is now roofless but originally had a roof, internal stairs and three storeys. The ground floor provided access to the icehouse. The upper two floors were either used as a summerhouse or as living quarters for estate staff. To the north of the icehouse is a small stone-walled yard. The yard measures 8 metres by 8 metres and the surrounding walls are 5 metres high. In the north wall, opposite the entrance to the icehouse, there is a stone lined horizontal slit at chest height. The floor of the yard is paved and slopes quite steeply into a drain at the centre. This yard was designed to be flooded in winter to produce ice for the ice house. This was then broken up and passed through the hole in the wall to the entrance of the ice house, a distance of about 6 metres. The yard wall is linked to the tower by a garden wall of which the tower is a decorative corner feature. Scheduled.

English Heritage

User-Submitted Notes

We don't have any user-contributed notes about this monument yet. Do you know anything about it that you can tell us? Add your contribution here.


Share |