Icehouse at Clock House, Green Street Green

Kent

Local Area Google Map
Local Area OS Map

We don't have any photos of this monument yet.

Upload a photo

Tagged With

Dene Hole
Post Medieval

Data Source

English Heritage

County Council

Kent County Council

District Council

Dartford Borough Council

Parish

Darenth

Parliamentary Constituency

Dartford

Grid Reference

OV585585 (558523, 170570)

WGS84 Coordinates

51.4115, 0.279712

Nearest Postcode

DA2 8DP

The nearest postcode is an aid to location, and does not necessarily reflect the actual address of the monument. Most scheduled monuments are not occupied buildings and have no postal address or postcode of their own. In rural and coastal areas, the nearest geocodable postal address may be several miles away.


Notes

An early 19th century icehouse situated within the grounds of Clock House in the hamlet of Green Street Green. The icehouse was constructed in 1812 for the then owner of Clock House, Thomas Edmeades. The almost entirely subterranean, red brick structure was adapted from two pre-existing deneholes which were enlarged to accommodate the circular ice chamber and its associated cold storage room. The icehouse is entered through an above ground wooden door with a classical, ashlar-faced, pedimented surround. On the fascia above the door are the initials TE and the date 1812. A steep flight of stairs leads down to a high-level opening in the ice chamber, allowing access to the ice when the chamber was full. An 'L'-shaped, barrel vaulted passageway runs north westwards to the circular cold storage room. The brick paved, domed ceilinged, circular cold storage room has a diameter of around 3 metres and is 3.9 metres high. A band of 38 slots cut radially into the walls held supports for a wooden shelf, since removed, and high on the wall are iron nail hooks used for suspending game. A second staircase leads from the passageway down to the floor of the ice chamber. This has a diameter of around 4.25 metres and is 5.9 metres high, with an ice loading shaft rising to the ground surface from the centre of the domed ceiling. This partly brick paved chamber floor has a central unpaved area through which the melting ice could drain into the natural Thanet Sand subsoil. Scheduled.

English Heritage

User-Submitted Notes

We don't have any user-contributed notes about this monument yet. Do you know anything about it that you can tell us? Add your contribution here.


Share |